Kısa süreli vize almış olabilirsiniz. Ya da Türkiye’ye gidip yeni vize almak için vaktiniz de olmayabilir. Öğrencisiniz ve Polonya’da oturum kartı almak istiyorsunuz. İşte bu çetrefilli diye bilinen ama düzgün yapıldığında sorunsuzca başarabileceğiniz oturum kartı işlemlerini sizler için araştırdık ve hatta bizzat tecrübe ettik. Şimdi de siz değerli Polonyadan müdavimleriyle paylaşma zamanı…

Yabancılar Şubesi’nin sizden asıl istedikleri ve beklentileri nelerdir?
Sizler öğrencisiniz. Öyleyse Polonya’ya döviz kazandıran bireylersiniz. Bu yüzden de Polonya hükümeti sizin çalışıyor olmanızı kabullenemez. Öğrencinin özellikle hiçbir yerde çalışmadığının kanıtlanmasını isteyebilirler. Paranın yani harçlığın, okul ve yurt/kira ücretinin aileden geldiğinin kanıtı onları daha da sevindirir ve işlemleri kolaylaştırır. Para birden ‘cumbur lomp’ diye hesabınızda belirirse, Yabancılar Şubesi ‘bir duuurrr bakalım’ der size… Bu şekilde de oturum kartı alan onlarca kişi tanıyor olabilirim. Ama ben size araştırdığımız ve tecbüre ettiğimiz kadarıyla doğru ve hızlı yolla yapacağınız işlemleri anlatacağım…

Adım adım Oturum işlemleri…

  1. Öğrenci Belgesi…
    Okuduğunuz okulda öğrenci olduğunuza dair bir belge almanız gerekmektedir. Bi belgeyi genelde Dekanlık ya da Öğrenci İşleri verir. Belgede hangi tarihe kadar öğrenci olduğunuz belirtilmektedir. Belgenin Lehçe ismi ise şudur:  Zaswiadczenie… Örnek Öğrenci Belgesi için TIKLAYINIZ… 
  2. Ücreti ödediğine dair belge…
    Üniversiteye iki semester şekilde ücret yatırıyor olabilirsiniz. İki dönemin ücretlerini de tamamen yatırmanız, borcunuzun kalmaması, sizin için cidden lehinize bir durum olacaktır. Ama henüz borcunuz bitmediyse de, ödediğiniz miktarı ve kalan borcunuzu gösteren bir belge almalısınız okuldan. Bu belgeyi de Dekanlık ya da Öğrenci İşleri verir. Bu belgenin Lehçe ismi ise şudur: Opłaty za studia…
  3. Formu Lehçe olarak doldurmalısınız…
    Oturum Kartı için doldurmanız gereken bir form var. 11 sayfalık formu 4 nüsha şeklinde doldurmalısınız. Ve en önemlisi de kesinlikle ISLAK İMZA kullanmanız gerekiyor. Peki 4 sefer 11 sayfadan 44 sayfa form mu dolduracağız? HAYIR! Onun da LEGAL bir yolunu bulduk. Formu bir kez doldurun. Lakin imza ve tarih atmayın. Sonra 4 nüsha fotokopi çektirin. Fotokopinin ardından DÖKÜMANLARI TESLİM EDECEĞİNİZ TARİHTE, tarih ve imzayı atın ve işlemi tamamlayın. Dikkat edin, tarih muhakkak belgeleri teslim edeceğiniz tarih olmalı. Yani bu tarih ve imza atma işini son gün yapmanızda fayda var! İlgili form için TIKLAYINIZ… 
  4. İkametgah sureti şart! (GÜNCELLEME: Artık İkametgah değil, EV SÖZLEŞMESİ gerekiyor…)
  5. Sağlık Sigortası gerekli…
    En az 6 aylık sağlık sigortası yaptırmanız gerekmektedir. Ama bizim önerimiz, 1 yıllık yaptırmanızdır. Konuyla ilgili detaylı bilgiyi buradan alabilirsiniz: Polonya’da Sağlık Sigortası!
  6. 4 adet fotoğraf…
    Eskiden kulak profilli fotoğraf istiyorlardı. Bu sene itibariyle arkası beyaz ve ön profil olan fotoğraflar istiyorlar. Her hangi bir fotoğrafçıya Oturum Kartı için dediğinizde mutlaka gerekli ölçüleri ayarlayacaklardır. Oturum Kartı’nın Lehçesi ise Karta Pobytu…
  7. Pasaport fotokopileri…
    Pasaportunuzun işlenmiş bütün sayfalarının fotokopileri gerekmektedir. 3 nüsha fotokopi istiyorlar. 4 nüsha çektirmeniz yararınıza olacaktır. 1 nüshası da sizde kalmış olur. Şahsen ben öyle yaptım 🙂
  8. Polonya’da yaşayabilecek kadar paranızın olduğunun ispatlanması!
    Geldik en önemli bölümlerden birine… Bir öğrencinin banka hesabında en az 20000 Zloty para gözükmesi gerekmektedir. Bu kişiden kişiye değişebilir. Okul ücretinin yatırılıp yatırılmamasına, kira ödeme düzeyine kadar birçok konu bu miktarın artmasına veya düşmesine olanak sağlar. Peki bu konunun çözümü en mantıklı olarak nasıldır? Bu sorunun cevabı ise şu yazımızda: Oturum Kartı başvurularında EN önemli faktör PARA!
  9. Ev sözleşmesi… (GÜNCELLEME: İKAMETGAH yerine EV SÖZLEŞMESİ şart oluyor artık…)
  10. Harç ücreti…
    Son olarak da Yabancılar Şubesi’nin hemen girişindeki vezneye 340 Zloty ödeme yapmanız gerekmektedir. Dökümanları verirken dekontu da vermelisiniz.

Yabancılar Şubesi İletişim Bilgileri…

ul. Marszałkowska 3/5, 00-624 Warszawa

Çalışma Saatleri: Pn. 10:00-18:00; Wt.-Pt. 8:00-16:00

Godziny przyjęć interesantów: Pn. 10:00-17:30; Wt., Czw., Pt. 8:00-15:00

wsc@mazowieckie.pl

Gerekli bilgiler: http://www.bip.mazowieckie.pl/cmsws/page/?D;1141

Umarım bu bilgiler işinize yarar… Bu listedeki 10 maddeyi güzel güzel yaptığınızda ve özel dosyada tek tek sakladığınızda, herhangi bir sorunla karşılaşacağınızı sanmıyorum.

Tekrar görüşmek üzere.