İçeriğe geç

Polonya’da Kozmetik Sektörü

Polonya kozmetik sanayisinin potansiyelini ve gücünü anlamanın yolu onun tarihinde yatmaktadır. Bir yüzyıldan fazla süredir Made in Poland ürünlerin hem ülkede ve hem de dünyanın en uzak bölgelerinde tanınmasıyla sanayide gerçek bir patlama yaşanmaktadır.

Kozmetik sanayisinin düzenli faaliyetlerinin başlangıcı yirmili yıllara dayanmaktadır ve II. Dünya Savaşı’ndan sonra daha da geliştirilmesi için sağlam bir temel oluşturulmuştur.Bu yıllardan sonra Polonya sanayisi kamulaştırılmış ve “Pollena” ulusal konsorsiyumu kozmetik ve temizlik ürünleri sanayisini devralmıştır. Uzmanlığı, uzun deneyimi ve mevcut üretici tabanı ile Polonya, Merkez-Doğu Avrupa’nın kozmetik ihracatı ve üretiminde lider konuma gelmiştir.

Doğu Bloğu’ndaki tüm ülkeler için makyaj ve cilt bakımı ürünlerinin yanı sıra parfüm de üretmektedir. Çek Cumhuriyeti, Rusya, Macaristan, Romanya ve Bulgaristan’daki kadınlar “Pani Walewska” parfümü kokmakta, dudaklarına “Celia” ruj sürmekte ve “Miraculum” krem kullanmaktaydılar. Polonyalı ürünler, uluslararası arenada kadın toplulukları tarafından kabul edilmiş ve “Pollena” ismi zamanla gerçek lüks ile eşanlam kazanmıştır. Ayrıca uygun fiyatlı bir lüks olmuştur. Muhtemelen uygun fiyatın ve kalitenin harmanı, 1980 sonları dönemdeki ekonomik dönüşüm sırasında birçok markanın oluşmasına olanak sağlamıştır. Bu markalar günümüze değin ürünlerini başarılı bir şekilde satmaktadır.

İlham veren Rakebet

Kırk yılı aşkın bir süredir biriken bilgi, uzmanlık, deneyim ve üretim altyapısı, serbest piyasa ekonomisinin yeni ve zor koşullarında kozmetik sektörünün başarılı başlangıcını garanti altına almıştır. 1989 yılı sonrası ekonomik dönüşüm sürecinde üretici firmalar özelleştirilmiş ve “Cussons”, “Henkel L’Oreal” ve “Beiersdorf” gibi tanınmış firmalarca satın alınmıştır.

“Avon”, “Procter & Gamble”, “Oriflame” ve “Colgate Palmolive” gibi birçok yabancı firma, Polonya’da fabrika yatırımında bulunmuştur. Aynı zamanda yerel Polonyalı kozmetik firmaları kurulmaya ve dinamik olarak gelişmeye başlamıştır. Bu firmalardan bazıları: ”Dr Irena Eris” Cosmetics Laboratory, “Soraya”, “DAX Cosmetics”, “Ziaja”, “Kolastyna”, “Oceanic”, “Dermika”, Joanna”, “Bielenda”, “Hean”, “Inglot” ve “Inter Frangrances”.

Aslında günümüzde Polonya kozmetik sanayi, küçük ve orta ölçekli Polonyalı firmalarını, yüzlerce küçük firmayı ve tüm kozmetik üreticilerini içeren küresel kozmetiklerin Avrupa’daki benzeri görülmemiş karışımıdır.

Polonya kozmetik sanayisinin kuvvetli noktaları:

·  Kozmetik üretimindeki uzun yıllara dayanan deneyimler ve gelenekler

·  Dünya standardında en üst kaliteye sahip ürünler

·  Genişletilmiş üretim temelleri ve nitelikli personeller

·  Geliştirilen bilimsel temeller ve araştırma ve geliştirmeye yapılan yatırımın artışı

·  Polonyalı üreticilerin uluslararası pazardaki uzun yıllara dayanan deneyimi

·  Sözleşmeli üretim deneyimi

·  Esneklik ve uyum sağlama yeteneği

·  Avrupa’nın merkezinde yer alan lokasyonu ve AB üyeliği

·  Kozmetik üretimini destekleyen sanayinin son derece gelişmiş sektörleri

Kaynak : Polonya Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir