İçeriğe geç

Polonya’da Cumhurbaşkanlığı Seçimleri – Seçimler İkinci Tura Kaldı

Polonya halkı yeni Cumhurbaşkanını seçmek için 10 Mayıs Pazar günü sandık başına gitti. Toplamda 11 adayın yarıştığı ilk turda ülkenin sol partisi SLD’den aday olan Magdalena Ogorek, Yeşiller tarafından desteklenen ülkenin ilk trans milletvekili Anna Grodzka ve mevcut Cumhurbaşkanı Bronisław Komorowski yer alanlardan bazılarıydı. 

Seçimler öncesinde şuandaki mevcut Cumhurbaşkanını en fazla zorlayacak kişi olarak Ana Muhalefet partisi Prawo i Sprawiedliwość’un (Hukuk ve Adalet) adayı Andrzej Duda’nın ismi geçiyordu. Ve beklendiği gibide oldu.

Geçtiğimiz aylarda mevcut Cumhurbaşkanı Komorowki’nin seçimlerden galip ayrılacağına kesin gözüyle bakılıyordu. Fakat zaman yaklaştıkça Komorowski’ye olan destek gittikçe düştü ve seçimlerin ikinci tura kalmasına kesin gözüyle bakılmaya başlanıldı.

Normalde ilk turda yüzde 50 oy alan aday seçimin galibi oluyordu. Kimsenin yüzde 50 almaması durumunda ise en çok oy alan iki aday ikinci turda tekrardan yarışıyor.

1200x630_302702_all-you-need-to-know-on-th

Seçimlerin İlk Turu Tamamlandı

10 Mayıs pazar günü saat 21:00’a kadar gerçekleştirilen seçimlere katılım yüzde 48 civarında oldu ve birinci tur tamamlandı. Birinci tur sonuçlarına göre mevcut Cumhurbaşkanı Bronisław Komorowski yüzde 33,1 oy aldı. En büyük rakibi olan Ana Muhalefet partisinin adayı Andrzej Duda, oyların yüzde 34,5’ini alarak ilk turun galibi oldu.

İlk turda başka bir süpriz daha yaşandı. Rock şarkıcısı olan Paweł Kukiz, oyların yüzde 20’sini almayı başardı. Kukiz’in siyasi hayatına bakıldığında sol kesimde siyasi kariyerine başlandığı görülüyor. Fakat son yıllarda sağ kesime doğru kaydığı gözlenmiş.

İkinci Tur 24 Mayıs’ta Gerçekleştirilecek

Bronisław Komorowski, ilk turda en yakın rakibi Duda’a karşı çok küçük bir oy oranıyla kaybetti. Fakat ikinci turda oranların büyük ölçüde değişebileceği belirtiliyor.

Millward Brown araştırma şirketine göre seçimin ilk turunda kazananı çıkmaması halinde ikinci turda Komorowski’nin oyların yüzde 54’ünü, Duda’nın ise yüzde 41’ini alması bekleniyor.

Seçimin ikinci turu ise 24 Mayıs Pazar günü gerçekleştirilecek.

2 Yorum

  1. Çağatay Çağatay

    Birinci tur sonuçlarına göre mevcut Cumhurbaşkanı Bronisław Komorowski
    yüzde 33,1 oy aldı. En büyük rakibi olan Ana Muhalefet partisinin
    adayı Andrzej Duda, oyların yüzde 34,5’ini alarak ilk turun galibi oldu. —— Bronisław Komorowski, ilk turda en yakın rakibi Duda’a karşı çok küçük bir oy oranıyla galip gelmeyi başardı. Bu iki cümle birbirini tutmuyor. İlk turu kim kazandı şimdi ? Her neyse Polonyadaki oy kullanma hakkı olan Türkler kesinlikle komorowskiye oy vermeyin. Ben evliyim ve bir oğlum var. Çalışıyorum ve vergimi ödüyorum. iyi derecede lehçe biliyorum. En az 6 senedir Polonyadayım. Buna rağmen Komorowskiye yapmış olduğum vatandaşlık başvurusundan red aldım. O yüzden siz siz olun Komorowskiye oy vermeyin. Çevrenizi uyarın.

  2. Evet, uyarınızdan sonra farkettik yanlış yazdığımızı, teşekkür ediyoruz. Andrzej Duda, ilk turun galibi oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir