İçeriğe geç

Gez Bakalım: Slovakya – Bratislava

Bratislava

Polonya’da yaşadığım dönemde arkadaş ziyareti sebebiyle bir günlüğüne gittiğim Slovakya’nın tatlı mı tatlı şehri Bratislava hakkında kısaca izlenimlerimi paylaşmaya çalışacağım sizlerle.

Bir Orta Avrupa ülkesi olan Slovakya’da, biraz Komünist biraz da Orta Avrupa mimari izlenimi hemen göze çarpıyor.

Denize kıyısı olmayan Slovakya’nın komşuları Çek Cumhuriyeti, Avusturya, Macaristan, Polonya ve Ukrayna. Biz de arabamıza atladık ve Polonya sınırından geçerek Bratislava’ya ulaştık.

İlk uğrayacağınız yer muhtemelen Old Town olacaktır. Eski Şehir dediğimiz bölgeler Orta Avrupa’da bir gelenektir. Turistik amaçlı kullanılmasının yanı sıra, şehir merkezi olarak da orası gösterilebiliyor. Yürüyerek 2-3 saate önemli yerleri bitirebilirsiniz, şehirde. Ancak, meydanda yürümek istemeyen turistler için nostaljik arabalarla ya da segway denilen araçlarla şehir turu yapma imkanı sunuluyor.

Bratislava’da görülmesi gereken yerler?

Town Hall, ST.Michaels Gate, Trinity Church, Başkanlık Sarayı, Parlamento Binası, Slovak Ulusal Tiyatrosu, Mavi Kilise, Ufo-Yeni köprü, Bratislava Kalesi, Eurovea, St.Martins Katedrali

Nato, BM, OECD ve WTO gibi uluslar arası kuruluşların da üyesi olan Slovakya, 1 Ocak 1993 tarihinde Çekoslavakya’dan bağımsızlığını savaşmadan kazanmıştır.

 Avrupa Birliği’ne adım attıktan sonra Euro’ya geçen Slovakya, açıkçası oldukça pahalı bir ülke. Bu durum karşılaştırmalara göre değişir tabi ki. Ancak Gezip gördüğümüz Avrupa ülkelerine göre gayet pahalı bana sorarsanız.

5.5 milyon nüfusu olan Slovakya’nın Resmi dili Slovakça. Elektrik prizleri bildiğimiz şekilde, Avrupa ve Türkiye ayarındadır. Voltaj olarak da 220-240 Volt’dur. Yani Türkiye’den getireceğiniz elektronik cihazlarda sorun yaşamayacaksınız.

Peugeot, Skoda ve Volkswagen gibi otomobil markalarının Slovakya’da fabrikaları var. Bunun büyük sebebi, asgari ücretin diğer Avrupa ülkelerine göre düşük olması olabilir (500 Euro).

large

Vize…

Slovakya’ya giderken Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Şengen vizesi alması gerekiyor.

Nasıl gideriz?

Viyana üzerinden uçuşlar mümkün. Böylece Ankara ya da İstanbul’dan Viyana’ya ve sonrasında otobüs ile Bratislava’ya geçebilirsiniz. Saat başı otobüs bulunabiliyor. Otobüs yolculuğu yaklaşık 1 saat sürmekte. Biletlere SkyScanner.Com’dan bakabilirsiniz.

Öneri…

Yüzölçümü bakımından küçük olması ve aynı zamanda Avrupa’nın diğer ülkeleri ile içiçe olması sebebiyle Bratislava’ya gezi planlıyorsanız, yanında birkaç şehre daha gidebilirsiniz. Çünkü Bratislava çok fazla zamanınızı da almayacaktır. Eğer Türkiye’den geliyorsanız (aslında Avrupa’nın başka bir ülkesinden geliyor olsanız dahi), gelmişken, Viyana ve Varşova’ya da uğrayabilirsiniz. Hatta Prag da iyi fikir. Planlarınızı 1-2 belki 3-4 şehir üzerine yapabilirsiniz.

Gez Bakalım’ diyor, yazmaya devam ediyoruz! Takipte KAL!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir