İçeriğe geç

MCI.EuroVentures, Polonyalı Mobiltek ve ona bağlı elektronik ödeme çözümü Dotpay’ı satın aldı

Private Equity Managers Group’a bağlı olan MCI.EuroVentures,  Mobiltek ve ona bağlı Polonya’daki elektronik ödeme pazarındaki anahtar oyunculardan biri olan DotPay‘a ait hisselerin tamamını satın aldı. Fakat yapılan satın alımla ilgili herhangi bir rakam açıklanmadı.

MCI.EuroVentures’in Yatırım Direktörü olan Łukasz Wierdak yaptığı açıklamada, hızla gelişmekte olan e-ticaret pazarı ve online ödeme ile doğrudan bağlantılı olduğundan, Polonya pazarının her yıl iki basamaklı olarak büyüdüğünü belirtiyor. Uzmanlara göre bu eğilimin önümüzdeki yıllarda da süreceği belirtiyor. Dahası batının aksine Polonya’daki online alışverişlerde ödeme yöntemi olarak kapıda ödemenin hala daha baskın olduğunu belirtiyor.

Polonya E-ticaret pazarı

MCI.EuroVentures tarafından aktarılan bilgilere göre Polonya’daki e-ticaret pazarının değeri 2014 yılında 27 milyar PLN idi. 2015 yılının sonu itibariyle bu rakamın 31.5 milyar PLN olduğu tahmin ediliyor. Yapılan tahminlere göre ise Polonya e-ticaret pazarı değerinin 2019 yılında 50 milyar PLN olması bekleniyor.

Araştırma şirketi PMR’a göre Polonya’daki online ödemedeki en popüler yöntemin yüzde 42 ile teslimat yapılırken nakit ödemenin olduğu belirtiliyor. Ancak her yıl nakit ödeme yönteminin yüzde 2 – 4 arasında düşmesi öngörülüyor. İkinci olarak en fazla tercih edilen online ödeme yönteminin yüzde 37 ile anında transfer (Pay-by-link) olduğu belirtiliyor.

Screen-Shot-2016-01-04-at-14.37.29

Polonya elektronik ödeme pazarındaki anahtar oyuncu Dotpay

DotPay, Polonya elektronik ödeme pazarındaki anahtar oyunculardan biridir. Polonya’da online ödemelerin en popüleri, pazarının üçte birini ‘Pay-by-link’ dediğimiz anında transferler oluşturuyor. DotPay’da bu ödeme yönteminde yüzde 12 gibi bir paya sahip. Bunun yanında şirket müşterilerine banka kartları ile ödeme ve mobil ödeme çözümleri sunuyor.

DotPay, Polonya e-ticaret pazarının büyüme avantajını kendi lehine kullanma niyetinde olduğunu ve önümüzdeki üç yada 5 sene içerisinde operasyonlarını Orta ve Doğu Avrupa’ya doğru genişletmek istediklerini belirtiyor.

Dotpay CEO’su Andrzej Budzik yaptığı açıklamada, yeni profesyonel ortakları Private Equity Managers tarafından yönetilen MCI.EuroVentures’in e-ticaret pazarını anlayan ve FINTECH alanında iyi bir deneyime sahip olduğunu, bununda hem kendileri hem Polonya hemde bölge dinamikleri açısından iyi bir garanti oldugunu belirtiyor.

MCI.EuroVentures’in hali hazırda portföyünde birçok e-ticaret ve ödeme şirketi bulunuyor ve bunların içinde  İsveç’ten  iZettle ve Almanya’dan 21Diamonds‘da yer alıyor.  Ayrıca Türkiye’den Tatilbudur.com‘da şirketin portföyü arasında yer alıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir