İçeriğe geç

Büyükelçimiz Yusuf Ziya Özcan’dan Veda Mektubu…

Polonya’ya veda etmeye hazırlanan Varşova Büyükelçimiz Sayın Yusuf Ziya Özcan, Bizleri kırmadı ve hem Polonyadan.Com okuyucuları hem de Polonya’da bulunan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için aşağıdaki mektubu kaleme aldı.

Kendisiyle son yazdığımız ayrılık yazısından sonra irtibata geçtik ve bizleri kırmayarak aşağıda okuyacağınız satırları kaleme aldı.

Değerli Büyükelçimiz Yusuf Ziya Özcan’a sonsuz teşekkür ediyor, ve sizleri o değerli satırlarla başbaşa bırakıyoruz…

 

yusufziyaozcan

Polonya’daki üç yıl, yedi ay ve dört günüm

Dolu dolu geçen bir üç yıl yedi aydan bahsediyoruz. Geriye bakıldığında hoş bir sada kaldı denebilir mi? İyi işler yapıldı ve güzel dostlar kazanıldı. Ülkemizin görünülürlüğü daha da belirginleşti. Misyonla burada yaşayan Türklerin ilişkileri daha sıcak bir hal aldı.

Polonya ile Türkiye arasında sorunsuz yürüyen ve çok eskilere dayanan dosthane ilişkiler mevcuttur. Genelde iki ülke arasındaki siyasi ilişkilerin daha üst düzeylere çıkması için ekonomik ilişkilerin iyi olması gerektiğine inanırım. Bu nedenle en fazla ticaret hacminin artmasına önem verdim. Ticaret Başmüşavirimiz Koray Akgüoğlu’nun da üstün gayreti ile 4.9 milyar dolar olan ticaretimiz 5.8 milyara yükseldi. Bizim aleyhimize olan denge de düzelme eğilimine girdi. Devletten teşvik alan firma sayısı on küsurlardan otuzun üzerine çıktı. Gülermak ve diğer Türk firmaları ile işadamlarımızın bu başarıda katkıları yadsınamaz. Ülkemiz için çok önemli olan turismde, yarım milyon Polonyalı turist sınırı aşıldı ve geçen yıl sayı 510 bin oldu. Yükseköğretim için kendi olanakları ve değişim programları ile Polonya’ya gelen öğrenci sayısı üçe katlandı ve 3350 oldu. Yüksek seviyeli ziyaretlerin sayısı önceki yıllara göre oldukça arttı. En önemlisi ülkemizin tanıtımına fevkalade katkısı olan Polonya ile diplomatik ilişkilerimizin 600. yıl kutlamaları 2014 yılının tamamında başarı ile yürütüldü. Burada gösterdiğimiz başarı nedeniyle hala diğer ülke büyükelçilerinin ve Polonyalı bürokratların övgü dolu sözleri devam etmektedir.

Elçiliğimiz bünyesinde de olumlu gelişmeler oldu. Bunlardan en önemlisi, çok uzun zamandır alınmaya çalışılan ama bir türlü gerçekleştirilemeyen bir büyükelçilik binasının alınmasıdır. Elçilik binamızın Haziran veya Temmuz aylarında kullanıma açılabilmesi için hummalı bir çalışma yürütülmektedir. Eskiyen araçlarımız yenilenmiştir. Konut ve lojman olarak kullanılan binaların büyük onarımı için gerekli olurlar alınmıştır. Ticaret Ateşeliğimiz yer darlığı nedeniyle başka bir mekana, Yunus Emre Enstitümüz ise şehrin merkezinde güzel bir apartmana taşınmıştır. Kültür ve Turizm Ateşeliğimiz şu an bulunduğu mekanı satın alma sürecindedir.

Bu güzel gelişmeleri yapabilmemizin en önemli nedenleri iki ülke arasında hiçbir ciddi siyasi sorunun olmaması ve misyonumuzda görevli elemanların son derece yetenekli olmasıdır. Buna rağmen yapmayı çok istediğimiz ama yapamadığımız işler de bulunmaktadır. Bunlardan benim ve THY müdürü Mete Akandere’nin en çok dert edindiğimiz, THY-LOT uçuşlarının sayısını arttıramamış olmamızdır. Ekselansları Komorowski’nin sayıyı haftada beş uçuşa çıkarmasından (Mart 2014) sonra bir gelişme sağlanamamıştır. Sadece haftalık uçuş sayısını arttırmak değil, uçuş noktalarını çoğaltmak (Krakow, Gydansk, Poznan, Wroclaw) ve kargo taşımasına başlamak da istiyoruz. Temaslarımız ve ısrarımız altı ay içinde bir sonuç alabilecek durumda olduğumuzu gösteriyor. Geldiğimde masamda bulduğum ve hala bitirilemeyen bir konu da çifte vergileme gibi önemli konuları içeren sosyal güvenlik antlaşmasıdır. Tabii bu iş elçiliğimizin değil öncelikle devletimizin işi olduğundan süreci etkilememiz mümkün olmamıştır. Vatandaşlarımıza yaklaşımda başarı sağlamamıza rağmen vatandaşların kendi aralarında yakınlaşmasında çok yol aldığımız söylenemez. Maalesef vatandaşlar arasında herkesin bildiği çizgiler etrafında bölünmeler mevcuttur. Israrlı ve kararlı müdahalelere rağmen çok bir gelişme sağlanamamıştır.

Polonya, insanlarının kibarlığı, ülkenin sakin ve huzurlu olması ve temel hizmetlerin iyi verilmesi nedeniyle pek çok yabancı tarafından sevilen bir ülke olmuştur. Benim ve ailem içinde algı aynıdır. Bize her zaman nezaketle ve anlayışla yaklaşıldı. Çok güzel dostluklarımız oldu. Yapılan güzel işleri her zaman takdir ettiler ve bunu göstermekte tereddüt etmediler. Bana Dışişleri Bakanlığı tarafından verilen “Bene Merito” üstün hizmet ödülü bunun en güzel örneğidir. Minnettarım ve ölünceye kadar şerefle taşıyacağım.

Türkler arasında çok yakın dostlarım oldu. Bunu en büyük kazançlardan biri olarak düşünüyorum.

Görevde olduğum sürece amacım Türkiye-Polonya ilişkilerini çok daha ileri bir düzeye taşımaktı. Ben ve arkadaşlarım buna gayret ettik.

Başlarken söylediğim gibi inşallah hoş bir sada kamıştır.

Selam ile…

Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan
T.C. Varşova Büyükelçisi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir