İçeriğe geç

Polonya’ya Gelmeden Önce Bilinmesi Gereken 10 Şey

Yeni bir ülkede yaşamanın en büyük problemlerinden biriside orada yaşayan insanların nasıl davrandıklarını, nasıl yaşadıklarını bilmediğiniz için ilk başta kültür şoku ile afallamanızdır. Bunu hissetmem ben de Polonya’ya ilk geldiğim haftalarda direk konuştukları dilin kulağa ne kadar hızlı geldiğini anlamamla gerçekleşti. Şimdi size bazı ufak tüyolar vererek, Polonya’ya gelmeden önce neleri bilmelisiniz onlardan biraz bahsetmek istiyorum:

  1. Polonyalılar sokakta insanlara gülmüyorlar. Sokakta çok değişik hareketler sergileyip veya onlarla muhabbet edip ilgilenmediğin sürece Polonyalılar maalesef sokakta gülmeyi pek tercih etmiyorlar. Bu onları üzgünmüş gibi göstersede aslında hiçte üzgün falan da değiller, insanlarını tanıdıktan sonra gerçekten çok sıcak kanlı olduklarını anlıyorsun.
  2. Polonyalılar her ne kadar para hakkında konuşmayı sevmediklerini söyleseler dahi, iki muhabbetlerinden birisinde para muhabbeti oluyor. Bir şey mi satın aldın, yeni bir daireye mi taşındın veya tatile mi gittin.. – Hemen ilk soruları genellikle ne kadar tuttuğudur.. Bu yapılan bana göre tamamen tabudan başka bir şey değil.
  3. Polonyalılar uzun hafta sonu tatillerini ve bayramları çok ciddiye alıyorlar. Onlara göre eğer ki, gelecek bayram için veya uzun hafta sonu tatilleri için bir planın yoksa utanmalısın gibi hissettiriyorlar. Bir tatile mesela 1 hafta gidersen niye o kadar kısa gittin tarzında sorular soruyorlar, Antalya’ya giden Polonyalıların mesela hepsi en az 2-3 haftalığına gidiyorlar farketmişsinizdir. Çünkü onlara göre 2-3 haftadan kısa tatiller tatil olarak sayılmıyor…
  4. Polonyalılar yardım etmekten pek hoşlanmıyorlar fakat zor bir problem için çözüm üretiyorlar. 
  5. Polonyalılar çok şikayet ediyorlar. İlk görüşte aslında bu onları karamsar ve üzgün gibi gösteriyor fakat bu aslında onların insanları sıcak karşılama tarzında bir şeyi. Sen iyi şeyler hakkında konuşursun, hop ordan birisi para hakkında, politika hakkında, hava hakkında konuşmaya başlar. Bu tür şeyler. Üstesinden gelmeye değil alışmaya çalışın.
  6. Polonyalılar da Türkler gibi kelimeyi direk olarak söylemeyi severler. Lehçe’yi kullanırken de bir şey istersen hiç lütfen falan eklemeye gerek duymazlar. Mesela ingilizce biliyorsanız, ingilizcede karşı taraftan bir istek istersen “I was wondering if you possible maybe for just a moment help with something really quick, please?” tarzında nazik bir şekilde soru sorarak karşı tarafın buna hayır diyememesi sağlanırdı. Ama Polonyalılar da aynı bizler gibi direk “Everything, but little little into the middle” diyebilecek yapıya sahiptirler.
  7. Polonyalılar herkese ”Nasılsın?” diye sormuyorlar. Hatta bu soruyo fazla sevdikleride söylenmez galiba, yani belkide sorunun cevabının herkes tarfından bilindiği içindir tam olarak emin değilim. Cevap her zaman iyiyim ve 🙂 🙂 olunca onlarda bir nevi haklı sayılıyorlar. İnanmazsan aha Varşova’ya inince direk bi dayıya sor, bak nasıl kendini rahatsız hissedecek. O yüzden hiç sormaya gerek yok.
  8. Polonyalılar Batılıları seviyor. Polonya’da çok fazla yabancı olmamasından dolayı bazen bizlere hoşgörüsüz davranabiliyorlar. Ancak, eğer ki batıdan geldiysen ki biz doğuyuz onlara göre yani Batı (Amerika, İngiltere veya bazı elit Batı ülkelerinden geldiysen) Polonya’da sıkıntısızsın demektir. Ha şöylede bir şey var, nereli olduğunun bi önemi yok, yeni birisi ile tanışınca ilk sorulacak soru ”Neden Polonyaya geldin!?” sanki başka bir soru yokmuş gibi hepsi mi sorar arkadaş. Ortalama 10 Polonyalıdan 11’i bu soruyu soruyorlar o yüzden hazırlıklı gelin.
  9. Polonya’da komşuluk olayları pek yürümüyor. Öğrenciye aşure getiren teyzeler yok. Öyle bir şey ki, 4 yıldır Polonyadayım emin olun komşumla muhabbetim yüzyüze geldiğimizde iyi günlerden ileri gitmemiştir. Ne sen onları gör, ne de onlar seni görsün onlara göre.
  10. Ekonomik olarak düşük kademede olan ve sokakta yaşayan bir çok insan 2 PLN bulduktan direk sonra o parayı alkole yatırması. Bu konuyu’da hiç anlamadım, gerçekten bazen üzülüyorum o insanları görünce fakat o parayla gidip direk alkol almaları beni daha da üzüyor.

Şimdilik bu kadar yazayım. Eğer sizinde gördüğünüz bir şey varsa Polonyalılar hakkında yorum olarak yazmaktan çekinmezseniz sevinirim. 🙂



4 Yorum

  1. Patka Patka

    Maybe in Turkey you ask everybody how are you, but you dont really care about it… we dont have relationships with neighbours so much because we dont like forced relationships and random people to visit us at anytime. We actually dont speak about money, in Turkey even teyze in the shop asks you if you found rich husband 😀

  2. Katowice’de çoğu polak ingilizce bilmiyor, bu da eğitim sistemlerinin o kadar mükemmel olmadığını gösteriyor ve bir bilgi daha sanırım soğukta üşümüyolar, hava -2 derece olsa bile normal kazakla gezen insan görmek mümkün

  3. Murat Murat

    Merhaba. Evet soğukta dahi üşümez, gerçek bir Polonyalı 🙂
    Ama İngilizce kısmına katılmıyorum. Şuan Lehçe konuşsak da, öğrenciyken biz tüm Polonya’da işlerimizi İngilizce hallediyorduk. Küçük şehirlerde elbette zordur, İngilizce konuşan bulmak. Ama Katowice’de çokça yabancı nüfus var aslında, öğrencilerden de dolayı. Ama denk gelmemiş demek ki size. Nasip 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir