İçeriğe geç

Polonya’daki üniversitelerde yabancı öğrenci sayısında artış yaşanıyor

Şuan için Polonya’da 57 binden fazla uluslararası öğrenci devlet ve özel üniversitelerinde öğrenim görüyor. Bu yabancı öğrenciler ise toplamda 157 farklı ülkeden geliyor. Bu rakamı geçen sene ile karşılaştırıldığında, bu seneki rakamın geçen seneye göre dört kat daha fazla olduğu belirtiliyor. Özellikle bu sayının artması Polonya ekonomisi açısından çok iyi bir gelişme diyebiliriz.

Kozminski Üniversitesi’nin Rektör yardımcısı olan Grzegorz Mazurek yaptığı açıklamada; Polonya’nın güvenli olduğu, Batı Avrupa’ya göre yaşam maliyetlerinin daha düşük olduğu ve yabancı öğrencilere yönelik yasal düzenlemelerin  daha kolay olduğunu belirtiyor.

Üniversitelerin uluslararasılaşması ekonomiye etkileri

Üniversitelerin uluslararasılaşmasının ekonomiye önemli bir etkisi olduğu belirtiliyor. Özellikle yabancı öğrenciler olarak bizler yiyecek, bakım, daire kiralama vs gibi pek çok konuda harcamalar yapıyoruz. Perspektywy’in raporuna göre küresel ölçekte bu tür kısa vadeli finansal girdilerin 100 milyar doları aştığı tahmin ediliyor. Bazı ülkeler içinse uluslararasılaşma konusu ekonominin ayrı bir kolu olarak görülüyor.

Deloitte Access Economics’in 2014-15 tahminlerine göre Avustralya’ya gelen yabancı öğrencilerin ülkeye gelişi ve kalışı ile ilgili makbuzların yüzde 16.1 oranında artış göstermiş ve 16.9 milyar dolar olarak gerçekleşmiş.

Polonya daha fazla popüler olacak

2014 yılında küresel ölçekteki yabancı öğrenci nüfusunun 5 milyon kişiye ulaştığı, bazı verilere göre bu sayının ilerleyen dönemlerde 8 milyona çıkması öngörülüyor. Şuan için küresel ölçekte yabancı öğrenciler için en popüler ülkelerin Yeni Zelenda, İngiltere ve Avusturulya olduğu belirtiliyor. Ki buralardaki yabancı öğrenci sayısı diğer öğrencilerle kıyas edildiğinde yüzde 18 daha fazla olduğu belirtiliyor.

Polonya için bakıldığında ise ülkedeki yabancı öğrenci sayısının yüzde 2’den biraz daha düşük olduğu belirtiliyor. Fakat son bir yıl içerisinde bu sayı yüzde 23 daha fazla artış gösterdi fakat bu oranın yüzde 50’sini Ukrayna’dan gelen öğrenciler oluşturuyor. Grzegorz Mazurek yaptığı açıklamada; son yıllarda özellikle İtalya, Portekiz, Almanya ve Fransa’dan gelen öğrenci sayısında artışlar meydana gelmiş.

Merkezi İstatistik Ofisi verilerine göre yabancı öğrenciler arasında en popüler yerin Varşova Üniversitesi olduğu belirtiliyor.  İkinci ve üçüncü olarak özel üniversiteler ve dördüncü olarakta Jagiellonian Üniversitesi bulunuyor. Gelen yabancı öğrencilerin genellikle yüzde 11’i Tıp, yüzde 5’i Bilgisayar Bilimleri, yüzde 12’si yönetim ve yüzde 8’i de Uluslararası İlişkiler bölümü seçiyor.

Hala yapılması gereken çok şey var

Polonya, son 11 yıldır özellikle yabancı öğrencilerin ülkeye gelip öğrenim görmesi konusunda çalışmalar yapıyor. Bunun yanında Hükümet, Mayıs ayı başında Ulusal Akademik Değişim Ajansı adında yeni bir yasa geçirdi ve 1 Ekim itibariyle devreye girecek.

Perspektywy Vakfı uzmanları Polonya üniversitelerinin yabancı öğrenci alımını düzenleyen yasal ve ekonomik çevrenin, yabancı öğrencilere vize verme sürecinin zorluğundan yakınıyor. Uzmanlar ise bu sürecin daha basitleştirici ve kolaylık sağlama yönünde adımlar atılması gerektiğine inanıyorlar.

Yabancı düşmanlığının artış göstermesi

Herkesin bildiği üzere yabancı kişilere karşı Polonya’da birçok çok olay yaşanmaktadır. Ki bizler bunların bazılarını duyup pek çoğundan maalesef haberdar değiliz. Özellikle geçen yıl Torun şehrinde Türk öğrencilere yönelik saldırı düzenlenmiş ve akabinde Polonya kamuoyunda yabancı düşmanlığına dair tartışmalar alevlenmişti. Bu olayın  Polonya’daki üniversitelerin uluslararasılaşmasının bir etkisi demek doğru olacaktır.

Grzegorz Mazurek yaptığı açıklamada; ülkede eğitim görmek isteyen yabancı gençlerin sadece eğitim ve yaşam kalitesi değil, aynı zamanda onların güvenliklerininde göz önünde bulundurulması gerektiğini belirtiyor.

Perspektywy Vakfı uzmanları özellikle küçük şehirlerde yabancı düşmanlığını önlemek için çok kültürlülüğü teşvik eden tüm öğrenci faaliyetlerinin desteklenmesi gerektiğini belirtiyorlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir