İçeriğe geç

Polonya’da TIP okuyoruz!

Hep hayallerde kalan meslek değil midir? Doktor olmak için gece gündüz çalışanlarımız vardır, Tıp fakültesini kazanabilmek için ciddi ciddi sabahlayanlarımız vardır. Bu hayali gerçeğe dönüştürenler de çıkar aramızdan, tam ucundan sıyırıp şansa mağlup olanlarımız da. Ama hayaller arzularla gerçekleştirilmek için kurulur. Doktor olma arzunuzu gerçekleştirmek için kaçırılmayacak fırsat: Polonya’da Tıp Okuyoruz!

Avrupa’nın en çok genç nüfusunun bulunduğu, eğitim ve gelişim alt yapısıyla dünyaya açılan kapısı Polonya’da hayal ve arzularınız gerçeğe kavuşuyor. Tıp mı okumak istiyorsunuz? O halde hemen valizinizi toplamaya başlayın çünkü Avrupa sizi bekliyor!

Peki hangi dilde okuyabilirsiniz?
Geçen sene sizlerle paylaşmış olduğum yazılarımda Tıp eğitiminin sadece Lehçe dilinde mümkün olduğunun altını çizmiştim. Gerekli araştırmaları yapmış lakin İngilizce Tıp eğitimi veren üniversite bulamamıştık. Belki de vardı ama ulaşamamıştık. Yalnız son dönemde Polonya’da yapılan çalışmalarla İngilizce Tıp Fakülteleri de internet üzerinden duyurularını yapıyor artık. Ve Polonya’da birkaç üniversitenin ingilizce Tıp eğitimi verdiğini söyleyebiliyoruz. Tabii ki Lehç okumak isteyenler için de birçok ‘sağlık’ üniversitesinin kapıları açılıyor!

Ama nasıl?
Polonya’da Tıp Üniversiteleri genelde dil sertifikası istiyor. Yani mezun olduğunuz bir hazırlık okulundan aldığınız sertifika ile başvurabiliyorsunuz. Ayrıca TOELF ve IELTS gibi sertifikalar da geçerli tabii ki. Sonrasında Lise diplomanız yeterli.

Hangi üniversiteler ve ücretler nedir?

Varşova Üniversitesi her zaman tercih edilen olmuştur, tarih boyu. İngilizce TIP bölümü yıllık harcı 11.500 Euro. Aynı bölüm Lublin TIP Üniversitesinde ise yine yıllık 8.000 Euro. Lehçe dili için de fiyatlar aşağı-yukarı aynıdır…

Görüşmek üzere…

Kalın Sağlıcakla…

9 Yorum

  1. Oğuzhan Oğuzhan

    Peki Polonya’da bir üniversiteye kaydolabilmek için lise notları önemli midir? Bir bilginiz var mı bu konuda?

  2. TIP ve Eczacılık bölümlerinde bazı üniversiteler bunu da önemsiyor. Ama direkt irtibat üniversite kayıt bürosudur aslında. Çünkü bununla ilgili bir kanun yok Polonya’da. Ama benim üniversite kaydımda da arkadaşlarımın kayıtlarında da lise ile ilgili bir not sorma durumu olmadı. Sadece bazı devlet üniversitelerinde böyle prosedürler mevcuttur..

  3. Oğuzhan Oğuzhan

    Şöyle söyleyim benim not ortalamam 3.00’ın üstünde 3.15 gibi birşey devlet üniversitesinde rahatça uluslararası ilişkiler okuyabilirim yani di mi?

  4. Herhangi bir sorun olacağını düşünmüyoruz. Teşekkürler…

  5. Ahmet Ahmet

    devlet üniversitelerinde de ücretler böyle mi bide yök tanıyormu acaba ?

  6. Yazıda belirttiğimiz üniversiteler devlet üniversiteleridir. Yani ücretler aynıdır. Genel manada Polonya’da yabancı dilde yani İngilizce eğitim almak istiyorsanız ücretler aşağı yukarı aynıdır.

    Öncelikle YÖK’ün web sitesinden kontrol etmeniz gerekiyor. Eğer yok ise dilekçe yazıp size gelecek cevabı beklemenizi öneriyoruz.

  7. Burak Burak

    Tıp için Polonya’da diploma notunun kaç olması gerekir

  8. Bununla ilgili bir bilgimiz bulunmuyor. Ayrıca YÖK’ün denklik için istediği yeni ön koşullara da bakmanızı tavsiye ediyoruz.

  9. Selçuk Gerger Selçuk Gerger

    merhabalar, tıp fakültesi mezunuyum türkiyede mezun oldum . uzmanlığımı polonyada yapabilirmiyim??? . ne şartlar gerekiyor.??? cavabınız için teşekkürler .

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir