İçeriğe geç

Polonya’da yapılan 2014 Yerel Yönetim Seçimleri Sonuçlandı

16 Kasım 2014 pazar günü Polonya’da Yerel Seçimler’in ilk turu gerçekleştiridi. Yapılan ilk tur seçimlerinde 11 büyük şehirin belediye başkanlarının seçimi için Polonya halkı oy kullandı. İlk tur oylamasında Polonya genelinde katılım yüzde 46’ı seviyesinde kaldı.

Öncelikle Polonya’daki şehir sistemi ülkemizdekiyle hiçbir benzerlik göstermiyor. Ülkemizde 81 tane şehir bulunurken Polonya’da 890 tane şehir bulunuyor. Bunların içerisinde sadece 11 tane büyük şehir bulunuyor.

İlk turda eski Cumhurbaskanı’nın kardesinin basında oldugu PIS(hukuk ve Adalet Partisi)’in  Varşova adayı Hanna Gronkiewicz, yüzde 47 oy aldı. En yakın rakibi olan muhalefet partisi PO(Vatandaslık Platformu)’nun adayı Jacek Sasin ise yüzde 27,31 oy aldı.

İlk tur seçimlerinde metropollerdeki hçbir adayın yüzde 50’yi geçememesi üzerine seçimler ikinci tura kaldı  ve en çok oy alan iki aday ikinci turda yarıştı.

İlk tur seçimlerinde bir takım aksaklıklar yaşandı. Normalde 16 Kasım 2014 pazar günü açıklanması gereken seçim sonuçları sistem arızası sebep gösterilerek bir-iki gün sonrasında açıklandı. Bazı kesimler yaşanan bu olayla beraber seçime hile girdiğini iddia ettiler.

30 Kasım’da başlayan ikinci turlarda Varşoya baktığımızda ilk turda yüzde 47 oy alan Hanna Gronkiewicz, ikinci turda yüzde 56,8 alarak üçüncü defa Varşova Belediye Başkanı seçildi. Muhalefet partisi adayı Jacek Sasin ise ikinci turda yüzde 43,2 aldı.

0003NLS5630NDT41-C116-F4
Seçimlerden sonraki genel görünüm

İkinci turlar için Gdansk şehrine baktığımızda iktidar partisinin adayı Pawel Adamowicz, ikinci turda yüzde 59,4 oy alarak beşinci defa Gdansk Belediye Başkanı seçildi.

İkinci turlar için Krakow kentine baktığımızda Jacek Majchrowski yüzde 56 oy alarak dördüncü defa Krakow Belediye başkanı seçildi.

İkinci turlar için Poznan şehrine baktığımızda 3 senedir Belediye Başkanı olan Ryzard Grobelny dördüncü defa belediye başkanı seçildi.

0003NLFVY8ARXFBB-C116-F4

Polonya Genel Seçimler Öncesi

Polonya 2014 Yerel Seçimlerinin ardından genel ortalamaya baktığımızda iktidar partisi PİS, genel ortalamada yüzde 31,5 alarak seçimin galibi olmayı başardı. Genel ortalamada yüzde 27,3 alan Muhalefet Partisi PO ise seçimi ikinci bitirdi.

14 ay sonra sonra Polonya’da genel seçimler yapılacak. Yerel seçimlerin ardından sağ muhalefet partisi PO elde ettiği başarı sayesiyle genel seçimlere öncesinde iktidara bizde varız dedi. PO’nun Başkanı Jaroslaw Kaczynsk sonuçların ardından bu degişimin başlangıcıdır acıklamasını yaptı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir