İçeriğe geç

Deloitte CE Top 500 listesine Polonyalı şirketler damgasını vurdu

Deloitte tarafından 2015 yılı için hazırlanan CE Top 500 şirketleri listesinde Polonya bazlı şirketler ön plana çıktı. İlk 500 içerisinde sadece Polonya’dan 170 işletme yer almayı başardı ve bölgesel olarak liderliğide elinde bulunduruyor. İkinci olarak ise Çek Cumhuriyeti bazlı şirketler ön plana çıktı.

2014 yılındaki verileri baktığımızda Polonya bazlı şirketler yüzde 33 düşüş yaşamıştı. Fakat bu yıl açıklanan liste ile birlikte Polonya’nın gelir açısından yüzde 64’lük bir yükselişi bulunuyor. Şunuda belirtmek gerekiyorki Polonya bazlı şirketler gelir açısından büyüklüğe göre değil sadece sayısal olarak bu listede öne çıkmayı başardı.

Screen Shot 2015-11-03 at 23.43.30

Her yıl yayınlan  listenin ezirvesinde uzun süredir liderliğini koruyan PKN Orlen bulunuyor. Portekizli perakende devi Biodrenka’nın Polonya birimini yöneten  Jeronimo Martins Polska, dördüncü sırada bulunuyor. Polonya devleti kontrolündeki petrol ve doğalgaz şirketi PGNİG beşinci sırada yer alıyor. Orlen’in rakibi olan Lotos’da 9. sırada bulunuyor. Elektrik ve gaz şirketi olan PGE power ise 10.sırada yer alıyor.

Listenin 2015 baskısı gösteriyorki bölgesel olarak  şirketler gelirlerini geçen yıldan bu yana yüzde 49.8’den yüzde 52’ye arttırmışlar.

Bölgesel lider PKN Orlen

Sıralamaya bakıldığında PKN Orlen’in liderliğini devam ettirdiği görülüyor. Macaristan merkezli petrol şirketi MOL 2015’te yaşadığı yüzde 5.5’lik gelir kaybına rağmen listede ikinci sırada yer almayı başardı. 2014 senesinde ise yüzde 13.3’lük bir gelir kaybı yaşamıştı.

Bu yılki baskıda önemli değişikliklerde oldu. Geçen yıl itibariyle 8. sırada bulunan  Jeronimo Martins Polska, bu yıl itibariyle 4. sırada yer aldı.  Macaristan merkezli Audi Hungaria Motor ve Polonya merkezli Lotos ise bu sene ilk 10’da yer aldı.

Ukrayna’da bir yıldan uzun süredir yaşanan karışıklıklar ve ekonomideki zayıflıklar oradaki şirketlerin gelirlerini de etkilemiş durumda ve net bir düşüş yaşanmış. Ayıca listede yer alan Ukrayna merkezli şirketlerin büyük bir kısmı enerji yada ağır sanayi sektöründe faaliyet gösteriyor. İlk 10 içerisinde ise Ukrayna’dan herhangi bir şirket yer almayı başaramadı.

CE Top 500 listesinin 2014 baskısında yer alan tüm şirketlerin gelirleri 682 milyar Euro olarak hesaplnamıştır. Polonyalı şirketlerin toplam gelire katkısı ise yüzde 36 olmuştur.

delloite
Kaynak: Deloitte

Delolitte’de Finansal Danışmanlık departmanı müdür yardımcısı olan Patryk Darowski, 2014 yılıyla ilgili olarak bölge açısından ılımlı bir büyüme yılı olduğunu belirtti. Bu yıl ise  ilk 500 işletmenin ortalama yüzde 0.3’lük gelir artışı yaşadığını belirtirken en çok gelir artışının Romanya (+5.3%) ve Polonya’da  (+2.8%) olduğunuda ekledi.

Yayınlanan raporun tamamına bakmak isteyenler buradaki linkten ulaşabilirler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir