İçeriğe geç

Süresiz Oturum İçin B1 Lehçe Dil Sertifikası Şartı Getirildi!

Polonya’da ikamet eden yabancıların sürekli oturuma geçişiyle ilgili yasada değişiklik yapıldı. Vatandaşlıkta olduğu gibi B1 Lehçe Dili sertifika şartı getirildi.

Polonya vatandaşı olmak için çeşitli şartlar var. Bunlardan en önemlisi de tabi ki ya Lehçe dilinde üniversite (lisans ya da yüksek lisans gibi) bitirmek, ya da B1 seviyesinde dil sertifikasına sahip olmak. Bu kural artık sadece vatandaşlık için değil, aynı zamanda aslında ‘sürekli oturum’ olarak adlandırılan lakin halk arasında ‘süresiz oturum’ olarak bilinen ve onlarca avantajı bulunan özel izin türü için de geçerli oldu. Yani, tüm şartları yerine getirseniz dahi, dil sertifikanız yoksa ya da Polonya dilinde okul bitirmediyseniz, süresiz oturum alamıyor olacaksınız.

Yasa onaylandı. Sejm (Meclis) web sitesinde yayınlandı. Duyumlarımıza göre heran yürürlüğe girebilir. Yorumlara göre 30 gün içinde maddenin 30 gün içinde yürürlüğe gireceği söyleniyor. Ama heran hazır olda olmak lazım.

24 Kasım 2017’de yayınlanan bildiriden ilgili bölüm.

4-5 yıl öncesinde konuşulan ve ‘yakında imzalanacak‘ diye beklediğimiz bir yasa idi. Bu sebeple bizim için sürpriz olmadı. Ama epey süredir ses-seda yoktu. Artık yasa yayınlanmış oldu.

Herkesi etkiler mi? Polonya vatandaşıyla evli olanlar için de geçerli mi?
Yasanın seyrini zamanla göreceğiz. Bildiğiniz gibi Polonya vatandaşıyla evli dahi olsanız, vatandaşlık almak için dil sertifikası ya da lehçe dilinde eğitim ispatı (lise, üniversite, yüksek lisans vs.) gerekiyor. Bu yasadan kısa bir çıkarımda bulunacak olursak, süresiz oturum için de her ne şart olursa olsun aynı isteklerde bulunabilirler. Zamanla göreceğiz. Belki de sadece 5 yıl süre ile sigortalı çalışarak sürekli oturum hak etmiş olanlar için sertifika soracaklardır. Bakalım. (NOT: Getirilen maddeler şimdilik evlilik ile süresiz oturum alacakları kapsamıyor. 4/7/2018)

Her sertifika geçerli mi?
Tabi ki hayır. Polonya Cumhuriyeti’nin tanıdığı yani onayladığı kurumlardan sertifika almalısınız. Bu kurumlardan biri de Polonyadan.Com partnerlerinden ‘Edu&More‘ Lehçe Dil Kursu. Varşova’nın merkezinde ofisleri ve derslikleri bulunan Edu&More ile iletişime geçebilir ve B1 sertifikası almak istediğinizi iletebilirsiniz. Sırf bu sertifika için özel dersleri ve programları bulunuyor. Kurs için tabi ki bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Zor bir sınav mı?
Kolay diyemeyiz. Aslında Lehçe diline hakimseniz, kesinlikle zor değil. B1 seviyesi, aslında orta bir seviyedir. Sınav sistemi ise şöyle: okuma, anlama, konuşma, yazma, dinleme. Yani her alanda başarılı olarak bu sınavı geçebilirsiniz. Konuşma, dinleme ve anlamanız iyi ama yazmanız kötüyse, sınır puanlar sizi kurtarsa da düşük puanlar elenmenize neden olacaktır.




Yasanın misyonu nedir?
Aslında açık ve net. Dil bilmeyen yabancıların sadece ‘geçici’ oturumla Polonya’da ikamet edebileceğini savunuyor, Polonyalı yetkililer. Bir bakıma doğru, ama bir bakıma da eksik. Polonya’da yabancıların çalıştığı ve İngilizce ile tüm projelerini takip ettiği firmalar var. Özellikle büyük firmaların ‘call center’ birimleri, Polonya’da bulunuyor. Bu firmaların çalışanları yabancı dillere hakim, lakin Lehçe bilmeyen büyük bir kitle var. Bu sebeple, vatandaşlık olmasa da en azından sürekli oturuma geçişte sorun çıkmasaydı, daha çok yabancı çalışan gelebilirdi. Lakin sanırım konu tam da burada gelişiyor. Polonya, yerli iş gücüne dönmek istiyor gibi. İngilizce, İspanyolca ya da İtalyanca gibi dilleri bilen Polonyalı bulmak kolay. Ama Türkçe, Hintçe, Urduca, Çince gibi dillerde çalışılması gereken projeleri ana vatanından gelen insanlar daha iyi üstesinden gelebileceği kanaati var. Lakin, Polonya’nın da şöyle haklı yanı var ki, 5 yıl yaşıyorsa, dilimizi de öğrensin, diyor. Bu tartışmalar çok su götürecek olsa da, şimdilik karar bu şekilde. Bekleyip zamanla göreceğiz, yasanın etkilerini.

Sonuç olarak artık vatandaşlık başvurularında olduğu gibi sürekli oturum izni almak isteyen yabancılar da ya B1 Lehçe Dili sertifikası alacak, ya da Lehçe dilinde eğitim veren bir okuldan mezun olacaklar. Polonya sınırları içerisinde İngilizce eğitim veren lakin Polonya Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı’nca tanınan bölümlerin diplomaları bu konuda maalesef geçersiz. Mutlaka eğitim dilinin Lehçe olması gerekiyor. 

Eğer ileride Polonya’da yaşamayı planlıyorsanız, mutlaka Lehçe öğrenmeli ve dil problemini çözerek önünüzdeki engeli aşmalısınız.

Kaynak: Sejm (Meclis) (Akt. 211)

2 Yorum

  1. Taner Bielen Baykal Taner Bielen Baykal

    3 ay önce başvurmuştum süresiz oturum bekliyordum. umarım yasa yürürlüğe girmeden elde ederim .

  2. Tahminimiz, halihazırda başvuru yapanları etkilememesi gerekir. Bekleyip göreceğiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir