İçeriğe geç

[ÖZEL] Polonya’da Ehliyet Sınavına Nasıl Hazırlanmalıyım?

Epey süredir gündemi çalkalayan haberlerden biri de, ehliyet sınavı mevzusu. Özellikle eski tip Türkiye ehliyeti olan vatandaşların Polonya’da ehliyet alabilmesi için teori sınavını geçmeleri gerekiyor. Peki, bizi nasıl bir sınav bekliyor? Çok mu zor?

Bu yazı sadece ehliyet değiştirmek isteyenler için değil, aynı zamanda sıfırdan ehliyet alacaklar için de ipuçları içermektedir. Şimdiden haberiniz olsun.



Belediye’ye gidip de ehliyet değişimi için başvurduğunuzda, size bir numara ve profil oluşturacaklar. O belge ile en yakın ehliyet sınav merkezine gidip kayıt yaptırmanız gerekiyor. 32 Złoty’lik ücret ile istediğiniz gün ve saati seçerek sınava hazırlanmaya başlayabilirsiniz.

Türk ehliyetinizi değiştirmek istiyorsanız, hiç kursa gitmeden de sadece sınav merkezinden kayıt yaptırarıp yazılı yani TEORİ sınavını geçerek Polonya ehliyetinizi alabilirsiniz. Tabi ki teori sınavı deyip geçmeyin. Biraz zor bir sınav olduğunu Polonyalılar da PEK İYİ bilir. 32 soru soruluyor. Çıkmış sorulara baktığımızda, 1500 civarında sorudan bahsediyoruz. 32 sorudan 20 tanesi, basit seviye ve 12 tanesi de ileri seviye olarak geçiyor. Ancak basit-ileri diye ayırmadan, toplamı üzerinden belirli puanlar alıyorsunuz. 32 sorulu sınavı geçebilmek için en fazla 3-4 yanlış yapabilirsiniz. Daha fazla yanlışta, şansınız epey düşecektir. Puan sistemiyle sınavı bitiriyorsunuz. 74 Puan üzerinden MİNİMUM almanız gereken puan ise 68 (altmış sekiz).. Eğer 67 alırsanız, kalmış oluyorsunuz.

Bildiğiniz gibi sınava İngilizce, Lehçe ve Almanca dillerinde girebiliyorsunuz. Ne yazık ki sınav sırasında tercüman bulunduramıyorsunuz. Eskiden tercümanla sınava girmek serbest idi. Ancak artık o olay da kalktı (epey zaman önce).



Sınava nasıl çalışalım?

İnternette dersler de bulunuyor. Çalışmak mümkün. Bizim tavsiyemiz, çıkmış yüzlerce soruyu çözün. Bunun için de bir sistem bulduk aslında. Birazdan linkini vereceğimiz siteye üye olduğunuzda, ister Lehçe ister Almanca isterseniz İngilizce dilinde, çıkmış sorularla hazırlanmış ONLINE sistemi satın almış olabiliyorsunuz. Biz genelde 90 günlük paketi tercih ediyoruz. 25 Zloty gibi bir ücret ile, 3 ay boyunca sınırsız DENEME TESTİ çözebiliyorsunuz. Sistemin güzelliği şu ki, tam da ehliyet sınavında girebileceğiniz şablonda denemeler yaptırıyor size. Gerçek sıanva gittiğinizde, ŞOK olmuyorsunuz. Çünkü hem benzer sorular çıkıyor hem de aynı formatta. Link: https://drivingtest.portalnaukijazdy.pl/

Mobil cihazlarınızdan da ‘prawo jazdy’ diye aratısanız, çokça ücretli ve ücretsiz uygulama çıkacaktır. Ancak büyük çoğunluğu Lehçe dilinde. Bu bahsettiğimiz linkte ise, İngilizce, Almanca ve Lehçe dillerinde testler çözebilirsiniz.



Evet, işin özü, epey çalışmak gerekiyor. Çıkmış tüm soruları ezberlemekte dahi fayda var. Ezber sırasında Polonya’daki kuralları tam anlamıyla öğrenmiş oluyorsunuz. Test sorularını çözdükçe anlıyorsunuz ki, Türkiye ile Polonya arasında epey kural farkı varmış.

Polonya’daki EHLİYET konusuyla ilgili daha çok bilgi edinmek için, EHLİYET etiketimizi takip etmelisiniz!

Selamlar..



2 Yorum

  1. Alperen Çeliktaş Alperen Çeliktaş

    6 ay polonyada kalma şartı veya oturum kartı şartı varmış duyduğuma göre. ben geçen sene 9 ay kaldım bu sene tekrar gidicem oturum kartım yok fakat 6 aylık ikameti doldurdum ehliyet kursuna girip sınavları geçip ehliyet alabilir miyim?

  2. Murat Murat

    Merhaba

    Muhtemelen yakın zamana bakacaklardır – oturumla ya da vize ile o günleri teyit etmeniz gerekiyor. 185 gün (6) ay şartı var – ehliyet değiştirme için.
    Ama hiç ehliyetiniz mi yok – yoksa değiştirmek mi istiyorsunuz? Bunlar başka konular çünkü.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir