İçeriğe geç

Varşova Gettosu Arşivleri Online Oluyor!

Yahudi Tarihi Enstitüsü, Varşova Gettosunun arşivlerini de içine alan Ringelblum Arşivlerine adanmış bir sergi açacağını açıkladı. Varşova Enstitüsü ayrıca arşivlerin tamamına internetten ulaşılabileceğini belirtti.

Yahudi Tarihi Enstitüsü söz konusu olan Ringelblum Arşivlerinin son dört bölümü ilgili çalışmanın bitmek üzere olduğunu, böylece projenin toplamda 36 bölümden oluşacağı ve önümüzdeki senenin sonunda tamamının biteceği açıkladı. Arşivlerin hem Lehçe hem de İngilizce, bir kısmının da İbranice olduğu açıklandı.

Yahudi Tarihi Enstitüsü Direktörü Pawel Spiewak, “Savaş sırasında arşivi oluşturanlar tüm Yahudilerin tanıklıklarının bulunması gerektiğine inanıyorlardı. Onların sağladığı belgeler, Holokost’ta yaşananların en önemli tanığıdır” dedi.

Yahudi Tarihi Enstitüsü Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda bir Auschwitz kurtulanı olan Marian Turski, “Ringelblum Arşivleri sadece Yahudi tarihini değil aynı zamanda Polonya tarihinin de bir parçası” diyerek söz konusu arşivlerin değerine dikkat çekti. Ringelblum arşivleri, 1940 yılında Oneg Shabbat adında bir organizasyon kuran Emanuel Ringelblum tarafından başlatıldı. Oluşturulan çalışma grubu resmi kurum ve kuruluşlar kadar basından ve gettoda yaşayanların günlüklerinden de belgeler topladı. Bu belgelerin arasında gettoyu oluşturmak için Almanlara ait ilanlar, posterler, yemek kuponları, tramvay biletleri hatta şekerleme paketleri bile bulunuyor.

Arşivde ayrıca yüzlerce fotoğraf, 300’ün üzerinde suluboya ve karakalemle yapılmış resim, 30 binin üzerinde Polonya’nın çeşitli şehir ve kasabalarından gelen, sadece hayatını kaybedenlere değil tüm vatandaşlarına ait acı çektiklerini gösteren kişisel eşya ve malzemeler yer alıyor.

Kaynak: Şalom Gazetesi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir