İçeriğe geç

Polonya’da karantinadakiler nasıl kontrol ediliyor?

Yurt dışından Polonya’ya geldiğinizde 14 günlük zorunlu karantinaya girmeniz gerekiyor. Peki yetkililer karantinadakileri nasıl kontrol ediyor?

Karantina kimsenin insiyatifine bağlı değil. Normal halk için şimdilik sokağa çıkma yasağı yok. Ama eğer yurt dışından geldiyseniz, Polonya’da 14 gün zorunlu ev karantinasına girmeniz gerekiyor.

Polis eve gelebiliyor

Karantinada olduğunuz evin adresini ve telefon numaranızı önceden veriyorsunuz. Sonrasında rastgele bir zamanda polis zili çalarak balkona çıkmanızı istiyor. Polise el sallayarak karantinada olduğunuzu – yani o saatlerde evde olduğunuzu kanıtlamış oluyorsunuz.

Eğer telefonunuzu ararlarsa ve siz de açamazsanız, karantina elbiselerini giyerek kapınıza kadar geliyorlar.

Polisin sizi evde bulmadığı her an için – yani her karantinayı ihlal ettiğinizde – 5000-30000 złoty ceza alıyorsunuz.

Diğer yandan bir uygulama indirmeniz gerekiyor, akıllı telefonlarınıza. Sürekli konum açık olmalı. Zaman zaman çeşitli görevler geliyor uygulamadan ve 2 dakika içinde görevi tamamlamanız gerekiyor. Görev fotoğraf çekme üzerine oluyor ve galeriden fotoğraf yüklenmiyor. Yani anlık olarak orada olmanız gerekiyor. Yoksa konumu açık deyip eve bırakıp telefonu kaçabilirdik sanırım değil mi? 🙂

20 dakika içinde verilen görevi telefondan tamamlamazsak, polis arayıp sorun olup olmadığını soruyor ve bir şans daha veriyor. Daha da olmazsa, artık para cezasını hak etmiş oluyorsunuz.

Evet, Polonya’da karantinadaki insanlar bu şekilde kontrol ediliyor. Yurt dışından gelenler evlerine yönlendiriliyor.

128 bin 920 kişi an itibariyle Polonya’da karantina altına ve dün itibariyle 328 kişi bu karantinaları delerek ceza almış durumdalar. Ama rakamlara bakacak olursak, karantinayı ihlal edenler çok uçuk rakamlar da sayılmaz. Diğer yandan insanların başka vatandaşların canına kastetmekten dolayı para cezalarının yüksek olduğu söyleniyor. Ayrıca bazı durumlarda 8 yıla kadar hapis istemi de söz konusu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir